Over Ad Arma
Hier vindt u het Cv van Ad Arma en enkele interviews met hem.

Ad Arma heeft zijn eigen YouTube-kanaal
Kijk hier naar diverse interviews, opnames van zijn installaties, zijn reizen, tv-optredens, etc.

youtube

We zijn druk bezig met verzamelen en editen van al het materiaal, binnenkort staat er nog meer op!


Kunstspot: Oktober 2013, Maand van de grafiek.

In deze KUNSTSPOT richt galeriehoudster Lia Hector het spotlicht op de maand van de grafiek, oktober en in het kader daarvan op kunstenaar Ad Arma, in 2007 kunstenaar van het jaar.

De 3 pagina’s die ik in VIVACE heb zijn onvoldoende voor wat ik u als lezer zou willen brengen over grafiek. Ik kan alleen doen blijken van mijn liefde voor de etskunst, gravures en mezzotint en mijn voorkeur voor eigen druk van de kunstenaar. Wat ik daarom wel ga doen is u proberen te verleiden om u in de grafiekkunst te verdiepen via websites, de etsen van Ad Arma en om u te attenderen op een tentoonstellingsagenda in het kader van de grafiekmaand.
>> Bekijk hier het hele interview

 

Bespiegelingen naar aanleiding van de uitgifte van het boek “Collectie J.C. van Kessel”.

‘Wat we in elkaar herkenden, was dat we allebei vrije jongens zijn. Hij had iets onvoorwaardelijks, een gevoelige, bijna jongensachtige kant. Het was een man met een sterke wil, maar ook iemand die met liefde keek’

‘Jan werd aangetrokken door de kunst omdat dat een gebied was waarop hij nog niet helemaal thuis was, maar hij plukte er wel altijd mooi werk tussenuit. Hij hield van architectuur, was gevoelig voor mooie gebouwen’

NAVIGEREN NAAR DE TOEKOMST
Ik kijk nu
in het late licht
achter de wolken

de avond
roept de dag
terug en verder

Ad Arma

 

Interview van Cécile van der Heijden in een boek over de kunstcollectie van J.C. van Kessel

Onder het afdak in de tuin van Ad Arma (1954) - uitzicht op een bronzen beeld - maakt de kunstenaar, groot en robuust, het zich aangenaam met koffie en zware shag. Veelzijdig is hij in zijn werk dat bestaat uit beelden, etsen, schilderijen, maar ook keramiek en glas. Vogels zingen over, later in de nacht laat een uil zich horen vanuit de uiterwaarden, een egel ritselt door de struiken.

In het werk van de kunstenaar Ad Arma, letterlijk vertaald uit het Latijn ‘te wapen’ of ‘ten strijde’, schuilt een enorm krachtige energie en tegelijkertijd een grote gevoeligheid.

Ad Arma: “Kunst maken is je losmaken van alle conventies en zekerheden en blind gaan voor het enige belangrijke”. “Laatst stuurde een vriendin mij een filmpje toe. Op dat filmpje was een violist te zien die prachtige geluiden laat klinken bij de entree van de metro in Washington. De meeste voorbijgangers merken hem niet op, slechts een enkeling staat even stil om te luisteren. Hij speelt daar van de vroege ochtend tot laat in de avond. Na een dag spelen ligt er dertig dollar in zijn kist. Pas aan het einde van het filmpje zie je dat de betreffende violist de bekende Joshua Bell is. In het concertgebouw even verderop betaal je als bezoeker tachtig dollar per persoon voor een concert van hem. Dat filmpje laat zo goed zien dat schoonheid in het dagelijks leven nauwelijks nog wordt waargenomen. Mij motiveerde het enorm. Kunst maken doe ik niet voor iemand, ik doe het alleen omdat het gedaan moet worden.”

Spreekt en zoekt Arma rustig en werkt hij steeds gestaag door, niet meteen zichtbaar is de onrust die in hem schuilt.

Ad Arma: “In mij huist een storm, een onrust die me maakt tot een jager op het onverwacht verwachte. Het maakt dat je steeds alert bent, je antennes uit hebt staan, zoals een fotograaf die steeds een tweede stel ogen moet hebben. Iets moet even worden stilgezet. Je neemt iets waar en stapt uit alles wat je op dat moment moet doen, omdat het nu voorbijkomt en straks weer weggaat. Een creatief proces betekent voor mij het oppakken van stukjes die je meeneemt in een puzzel, een aftasten van de rand, een overweging van filosofische verbanden, een doorgronden van de complexiteit van het geheel. Het vinden van eenheid.”

In een boek over Arma noemen enkele galeriehouders de kunstenaar een wolf op de drempel. ‘De wolf die fungeert als tussenwezen, dat zwerft door ontoegankelijke streken ver voorbij het bereik van ons stervelingen en communiceert met krachten die wij als beschaafde cultuurwezens de rug toekeren. De wolf luistert aandachtig naar de fluisteringen uit de dieptes die wij vergaten en hoort iets uit het gemurmel van een ijzige bergbeek. Tot op zekere hoogte is Arma een versmelting van wolf en sjamaan, want hij brengt de naderende toekomst nog een stap dichterbij dan zijn Siberische evenknie. Dat doet hij doordat hij menselijke en veelal goed herkenbare symbolen, beelden en tekens kiest om zijn inspiratie te articuleren’.

Toch gaat Arma verder dan enkel het louter intuïtieve en instinctieve; oosterse en westerse filosofische ingevingen maken eveneens deel uit van zijn werk.

De fascinatie van Arma voor het sjamanisme bestaat vooral uit - net als bij zen - een aanwezigheid van het er zíjn.

Ad Arma: “Een eigen identiteit wordt daarmee een gedeelde eigen identiteit waarin een droom geprojecteerd kan worden. De metaforen waarlangs we communiceren verlopen via de verbeelding. Ik vind het niet bestaan van de werkelijkheid juist interessant. Je kunt het je eenvoudigweg niet permitteren om ergens van overtuigd te zijn, om stellige beweringen te poneren Als je van één werkelijkheid uitgaat, sluit je alles uit wat daar niet aan voldoet, sluit je ook al het onverwachte uit. Ik geloof dus ook niet in de kunst van het weglaten. Ik denk dat je eerst alles toe moet laten, daarna kun je altijd nog wat weglaten. Ik laat het onverwachte toe omdat er iets nieuws moet ontstaan, om deuren naar de toekomst te openen.”

Inspiratie vindt Ad Arma niet alleen in dat schemergebied van onderbewustzijn en bewustzijn, maar ook in het dagelijks leven, zowel dichtbij als veraf. Zijn onrust drijft hem tot reizen en ontdekken, waarbij hij over Arabische zeeën gevaren heeft, maar waarbij ook India, Nepal en Japan hem zintuiglijk inspireren en tot nieuwe overwegingen brengen. “Nieuwe impressies, landschappen, kleuren, geuren, gesprekken met mensen met een volkomen andere culturele achtergrond.” Nepalees rood en goudtinten, stukken wereldkaart, navigatiepunten, wiskundige Indiase basispatronen die op allerlei wijzen ingevuld kunnen worden, zijn in zijn etsen - die hij reisbrieven noemt - terug te vinden.

Japan heeft wellicht de grootste invloed op zijn werk. Zeventien jaar lang heeft hij in Nederland en Japan samengewerkt met een Japanse vriend, Jiro Inagaki, die hem onlangs ontviel.

Ad Arma: “Met hem samen kon ik jagen, experimenteren, diep gaan. Hetzelfde heb ik met een vriendin in India. Toen ik een paar dagen na zijn overlijden bij de etspers stond bij een ets van ons samen met het thema vriendschap, voelde ik dat hij naast me stond. Het was een vriendschap die tijdens ons leven het grootste deel van de tijd in fysieke afwezigheid plaatsvond. Een vorm van aanwezig zijn in het niet aanwezig zijn. Als ik hier naar de maan keek, werd die verlicht door zijn zon. We hadden ook wat met de schemering en met de avond,” vertelt Arma tijdens de avondval in zijn tuin. “Als het een regenachtige dag was, waarover iedereen klaagde, verzuchtte hij altijd, ‘Oh, what a beautiful greys’. Zelfs nu, voel ik de aanwezigheid van een niet aanwezige entiteit, een stevige hechting over de dood heen. Het thema vriendschap heeft me uiteindelijk wel honderdvijftig etsen laten maken.”

Ontroerend mooi is een ets waarbij hij twee van elkaar verwijderde punten verbindt met een fijne, sterke lijn die pure liefde laat zien.

Ad Arma: “De Japanners zijn in vergelijking met Nederlanders veel verder in hun ontwikkeling. Ze lezen mensen beter. Bijna alle Japanners hebben dat esthetisch ontwikkelde gevoel en tegelijkertijd dat getormenteerde omdat ze moeten leven met aardbevingen, tyfoons en tsunami’s. Ze realiseren zich de kracht van de natuur en de kwetsbaarheid van het bestaan.”

Zelf heeft hij met zijn Japanse vriend in een houten hutje bovenop een berg een tyfoon doorstaan.

Ad Arma: “Boven de wolken waren we toen die over ons raasde, eerst de ene kant op, vervolgens de andere kant op. Toen het voorbij was, was het even doodstil, daarna begon alles om ons heen weer te leven. Ik heb geluidsopnames gemaakt van de storm en van het bos dat zich daarna krakend terugbuigt en de toeterende insecten die weer opstijgen.”

Iedere avond gaat Arma zijn werkplaats in om de hele nacht door te werken. Avant-gardistische jazz fungeert voor hem als aanjager, dringt zijn cellen en zijn abstracte werk binnen. Temidden van foto’s, Aziatische beeldjes, prenten, oosterse en westerse filosofieboeken, kindertekeningen, foto’s, flarden poëzie en tekst, talloze tubes kleur en kaarsjes werkt hij gestaag door aan vooral etsen en schilderijen tot de eerste vogels gaan fluiten.

Ad Arma: “Hoe veel ik ook van vogels houd, als die eerste vogel klinkt, dan lig ik er met een klap uit, dan is de nacht me ontstolen.”

Met zijn leefritme heeft hij ook de Aziatische tijdklok overgenomen. Het continent dat hem steeds meer trekt.

Ad Arma: “Wellicht wil ik er nog een tweede atelier. Het is ook het continent waar ik mijn grote installaties en projecten heb gemaakt en mijn workshops geef. Het hele gereguleerde van de samenleving hier staat me zo tegen. Regel na regel en wet na wet stapelen zich al dertig jaar op. Alsof alles van hogerhand te beheersen is. In India zie je dat alles zichzelf prima regelt. Aziaten handelen vanuit een grote sociaal-associatieve intelligentie die een vrijheid geeft die wij ons hebben laten ontnemen. Het vertrouwen hier is weg, ik vind dat het begin van degeneratie. In Azië is de ondernemingslust gewoon een vanzelfsprekendheid. Daar zit een vitaliteit in die ik prachtig vind.”

“Jan van Kessel was ook zo’n ondernemende man. Ik kende hem al sinds ongeveer 1980. We ontmoetten elkaar overal. Op straat, in een wegrestaurant langs de snelweg, op de bouw. We hadden een klik. Soms kwam-ie ook met zijn Porsche het erf op rijden. De ene keer voor een kop koffie en een gesprek, soms nam hij een kunstwerk mee voor een relatie. Hij zat altijd vol geintjes en anekdotes. Over zijn vrouw en kinderen sprak hij altijd vol liefde, hij heeft zijn gezin ook een keer meegenomen naar mijn atelier. Het was een slimme jongen met een breed interesseveld die mensen goed kon lezen en die snel verbanden kon leggen. Jan werd aangetrokken door de kunst omdat dat een gebied was waarop hij nog niet helemaal thuis was, maar hij plukte er wel altijd mooi werk tussenuit. Hij hield van architectuur, was gevoelig voor mooie gebouwen. Jan had een persoonlijkheid waarmee hij sterk aanwezig was. Hij was het middelpunt van zijn eigen universum. Als hij weg was, bleef ie altijd nog even hangen. Toen er een beeld van mij zou komen op een industrieterrein in Waardenburg en daarvoor een speciaal fundament moest komen, was er vanuit de gemeente te weinig budget. ‘Dan doe ik het wel’, zei Jan. En als hij het deed werd het ook goed en degelijk gedaan. Het was goed samenwerken met hem. Wat we in elkaar herkenden, was dat we allebei vrije jongens zijn. Hij had iets onvoorwaardelijks, een gevoelige, bijna jongensachtige kant. Het was een man met een sterke wil, maar ook iemand die met liefde keek.”

Wat een kunstenaar nodig heeft is vertrouwen en een vrije hand, heeft Arma op een briefje op de deur gehangen.

Ad Arma: “Ik vind dat je een kunstwerk aan de kunstenaar over moet laten door hem of haar het vertrouwen en de creativiteit te geven. Ik verricht tevoren altijd historisch onderzoek en kijk goed naar de omgeving om daarmee wat te doen. Ik verras graag.”

Zijn Arma’s vroege beeldhouwwerken heel robuust, zijn latere werk bestaat uit ranke, verticale werken die naar de lucht reiken.

Ad Arma: “Ik ga als kunstenaar steeds uit van de dingen buiten mezelf, het moeten geen egodocumenten worden. Een kunstwerk geeft ook geen antwoord, het roept de juiste vragen op. In een goed kunstwerk is vooral een goede energie getransponeerd.” Arma lijkt even volledig opgenomen te worden in de groove van de muziek van het Art Ensemble of Chicago om even later te vervolgen: “Als je deze muziek aan hebt staan, hoe is het dan mogelijk om geen mooie kunst te maken. Deze muziek gaat mee in mijn werk, geeft er lekkere golfjes aan.”

In zijn schilderijen, die hij reisspiegels noemt, werkt de kunstenaar vooral het thema Spitsbergen uit. Toen Arma in 2007 kunstenaar van het jaar werd, kreeg hij niet alleen een geldbedrag, maar ook een reis aangeboden.

Ad Arma: “In de herfst ging ik samen met mijn vrouw aan boord van de zeilschoener Het Noorderlicht. IJzig koud laveerden we over de Barentszee langs ijsbergen. Op Spitsbergen ontmoet je de leegte. Tot in de lente heb ik gewerkt aan olieverfschilderijen die geïnspireerd zijn op die reis”.

Arma laat doeken zien van noordelijke landschappen, veelal met veel wit en van heel verfijnd tot rauw. Van de serene gelaagdheid van een wateroppervlak tot ruige, witte stenige landschappen met daarin als schatten in de sneeuw ingebedde steentjes.

Ad Arma: “Sinds kort ben ik ook met het thema resonantie bezig, ik kwam daar toevallig op toen ik in de tuin hoorde dat een aantal afzonderlijk zoemende insecten ook een gezamenlijke boventoon voerden. Maar ook door het geluid van mijn busje dat mee gaat ronken met het diepe geluid van de vrachtwagen ernaast. Die compositie van de resonantie zie je nu in mijn werk doordringen met lijnen, vorm, kleur en ritme.”

“Hoe het leven zonder kunst eruit zou zien? Dan hadden we niet eens bestaan, alles bestaat bij de gratie van verbeelding. Het zou kleurloos en karakterloos zijn. Kunst opent deuren naar de toekomst, representeert het vrije denken dat nooit onderdrukt mag worden. Goede kunst draagt goede energie, een goede weerklank in zich. Soms zit er wel wat in van de melancholie die je met je meevoert, verdriet dat implodeert en in kleine druppeltjes in mijn werk terecht komt. Dat heeft te maken met verlies, maar ook het besef dat wat geweest is geen verloren tijd was omdat die goed was, omdat die voor altijd blijft. Tegelijkertijd het besef dat je verder navigeert.”

Vertrekken in de diepblauwe nacht bij Arma heeft iets geruststellends. Als wij allemaal gaan slapen, blijft Ad Arma - tot de eerste vogels - waakzaam mooie dingen voor ons maken.

Cécile van der Heijden

 

Interview met Ad Arma (oktober 2007)

Uit uw weblog blijkt uw grote liefde voor Aziatische landen: India, Nepal, Japan. Welke invloed heeft Azië op uw werk? bijv. kleuren of vormen, hoe komt dat tot uiting?

Ad Arma: India bracht de warme gloeiende kleuren. Toelaten. Kleur is taal. De veelheden, stapelingen, en verwijzingen naar het al zo'n 5000 jaar oude Hinduisme met zijn vele goden, de symmetrische op de straat getekende patroon-tekeningen etc., etc. De vreedzame concentratie van de filosofie van het Buddhisme met zijn mandala's en mantra's, strukturen in de huid, warmte. De schoonheid van de abstractie van schrift en tegelingen van de Moslim-tempels.

Het is een land dat in vele tijden tegelijk leeft. Het ene moment waan je je in de 14e eeuw en het volgende moment word je overrompeld door technologische noviteiten. Het is groot, heel groot, met heel veel verschillende mensen en culturen, die relatief gemakkelijk en intensief samen leven. Zeker als je kijkt hoe dicht men daar op elkaar leeft in een sterke straatcultuur en met intense familiebanden. Op die banden komt het overleven aan. Sociale intelligentie. Écht gedeeld lief en leed.

Dagen in de open deuren van een voortboemelende trein, rondknorren in riksja's en baggelbussen, waardevolle open gesprekken met aardige, oprecht nieuwsgierige mensen. Intens levend in het moment. Uitersten, tegenstellingen ..Zo kan het ook! En deze ervaring relativeert het soms ontevreden, welvarende en tegenwoordig helaas ook intolerant wordende Nederland. We snijden écht kontakt af in vooringenomenheid. De klank van het angstige 'maar, maar '... Als ik terugkom in Nederland en vers rondkijk dan vraag ik mij af waar dit allemaal over gaat. Maar mijn schetsboekje is vol. Daar kan ik weer maanden op voort! Ik laat in de nacht al die indrukken weer vrijelijk stromen en probeer ze naar een veld van sfeer te brengen waar ruimte en tijd weg vallen. Alleen de aanwezigheid, het eerste dat wij delen, toelaten. Zoeken naar wat de gemene delers zijn. Niet willen benoemen of definieeren, alleen de Droomvelden.

Japan is juist weer veel vérder in ontwikkeling. Dat voel je. Veel fijner in omgangsvormen en intenser in beleving. (Ons stereotype beeld van de Japanner is slechts een kluchtige karikatuur.)

Maar ook daar weer dat samengaan van hedendaags met tradities die heel ver terug grijpen, veel verder dan de onze, want wij zijn nog maar kort aan beschaving toe. Heb er veel geleerd over anticiperen op de ander, elkaar goed lezen zonder alles uit te hoeven spreken. De kracht van de kleine attentie. Eindeloos geduld. In mijn werk manifesteerde zich de spontane lijn vanuit de Shinto en Zen beleefde Sumi-E techniek. Grover natuurlijk. Hollands. Maar het voegde iets toe aan mijn houding ten opzichte van het werk. De intense waarneming van de natuur en de abstrahering van die beleving bijvoorbeeld. Soms getormenteerd, met schoonheid van pijn, want die natuur manifesteert zich daar ook frequent in typhoons, aardbevingen en tsunami's, die elk moment de serene schoonheid kunnen openbreken met enorm geweld. Fascinerend. Anders. Ik heb er vrienden voor het leven gevonden. Maar goed, die techniek, ... Een grondhouding waarbij je als het ware probeert die beleving door je heen te laten stromen in het maken, er deel van te worden, het voertuig ...

Onlangs had ik bezoek van een collega uit Japan. Zij kwam voor het eerst naar Nederland. We zijn samen over de dijkjes gaan rijden, pontjes over, oude stadjes, Kasteel Hernen ... Door haar ogen zag ik deze omgeving opnieuw. Wat een prachtig land is dit toch! Luchtspiegelingen in water, duizenden verschillende groenen, bewegende wolkenvelden naar de verte, plotse lichtwisselingen en de altijd voortstromende rivieren ...

Ik was nog bezig met een serie doeken over de dynamiek van de eindeloosheid, en heb dit thema weer opgepakt door het zien van de witte schoonheid van de Himalaya in Nepal en door een zeiltocht over de arabische Zee. Die sferen gaan toelaten. Ze gaan zich zeker straks mengen met mijn andere thema's. Er is nog veel te doen ...

Wat betekent voor U kunst ?

Ad Arma: Kunst comuniceert zonder woorden. Het is mijn leven. Er is geen definitie mogelijk. Neemt elke keer een andere vorm aan. Voedsel voor de geest, een eerste levensbehoefte. Wie dat veld betreedt vindt er rijkdom en intense genieting. Je moet je er voor leren open te stellen, afstand doen van voor de hand liggende conventies. Antennes uitsteken en waarnemen, puur nieuwsgierig er in gaan. Heerlijk om op het verkeerde been te worden gezet, je achteraf blijven afvragen wat je nou gezien of ervaren hebt, er helemaal niets van snappen of juist de schok van de herkenning. Het willen weten òf je er alleen over verwonderen, iets goed vinden of juist niet.

Hoe meer je ziet, leest en hoort dat buiten het direkt herkenbare valt, hoe fijner de afstemming wordt. Kunst is waar beschaving zich in spiegelt, maar ook wat er van beschavingen over blijft. Veel meer dan franje of decoratie. Een gemeenschap is pas een gemeenschap als zij Kunst, vrije kunst, kan toelaten en produceert. Waar in de toekomst ook onze tijd aan zal worden afgelezen. Een veld dat voor iedereen vrij ligt om te betreden. Kwetsbaar voor onbegrip, gevreesd door dwingende of vernauwd denkende machtsgeesten. Eenmaal gevonden als genieting, een liefde voor het leven. Te lezen, naar theater te gaan, concerten meemaken van pop tot piepknor, films zien, genieten van mooie gebouwen, van zowel de kleine als de grote kunst. Dat is waar het om gaat.

Wat maakt iemand tot een goed kunstenaar? (in uw ogen)

Ad Arma: Moeilijke vraag. Een goed kunstenaar? Bezieling misschien? We doen allemaal naar vermogen ons best. Voor elke kunstenaar is er een andere bron en oorsprong.

Het is iets wat je overkomt. Op een gegeven moment kan je geen andere kant meer op. De kunst moet geleefd worden.

Picasso's laatste woorden waren: 'de kunst moet elke keer opnieuw worden uitgevonden', ... dat is wel een mooie ...

Het is een alles of niets-métier, een levensinstelling. Vraagt ook veel, want je laat de maatschappelijke zekerheden los. Daar komt natuurlijk ook iets voor terug. Maar uiteindelijk is er wederom geen criterium. Je kunt dat alleen voor jezelf zijn. Hoe minder concessie je toelaat hoe dieper de voldoening in het Maken ... Uiteindelijk is elk mens, elke kunstenaar, maar beperkt in 'kunnen'. Het is zaak om langs de randen van dat kunnen te blijven schuren tot ze een stukje wijken en misschien iets nieuws laat zien, een vervolg, een spoor om te volgen zonder te weten waar het heen zal gaan. Het eigene bewaren. Dat is het misschien: dat het eigene er een intens beleefde neerslag in heeft gevonden.

Hebt u altijd hiervan uw beroep willen maken?

Ad Arma: Nee. Ik heb nu wel ineens een sterke herinnering dat ik als jongetje een typisch rooms boek met veel moraal heb gelezen uit de bibliotheek van de kostschool waar ik toen op zat. 'De Beeldhouwer van de Krakatou", of zo iets. Daarin werd de belevingswereld van een beeldhouwer in de grotten van die berg omschreven en ook een uitstapje gemaakt naar de werkplaats van Albrecht Dürer. Vanaf dat moment ging mijn interesse ineens veel verder dan de glas in lood ramen van de kerk. Ik wilde die prenten van Durer zien en ben meer over kunst gaan lezen. Dat heeft mij toen wel gefascineerd, maar dat gold voor Winnitou en Old Shatterhand natuurlijk ook! Van huis uit kwam het niet mee. Maar wie weet hoeveel impact zo iets kan hebben op je leven? Er was een broeder op die kostschool die een eigen hokje had waar hij koperen voorwerpen klopte en smeedde. Ik ben daar toen veel bij gaan zitten en heb er mijn eerste werkjes gemaakt, was altijd bezig met allerlei knutselwerk en tekeningetjes, zwierf graag alleen door de bossen, soms samen met de Deense Dog die bij die kostschool hoorde. En leefde flink in dromen en fantasie. Eigenlijk doe ik dat nu nog steeds, zwerven en maken.

Als u een opdracht ontvangt, hebt u dan altijd een vaste werkvolgorde?

Ad Arma: Men kiest mij vanwege het werk dat ik al heb gemaakt. Ik beschouw mijzelf dus vrij, maar luister goed naar de intenties en wensen. Hoe minder omschrijving hoe beter natuurlijk. Je hebt soms van die opdrachtsomschrijvingen die al zijn voorgekookt door een commissie van wijzen. Die doe ik niet. Maar als er ruimte is gelaten, graag! Als het om een beeld gaat komt er onderzoek naar de ruimte, geschiedenis en omgeving van de aangegeven plek. Zowel ruimtelijk als inhoudelijk. Dan maak ik een aantal schetsjes of/en modellen. De keuze is aan de opdrachtgever. Werken op een thema kan ook leuk zijn.

Wat zou de prijs van kunstenaar van het jaar voor u betekenen?

Ad Arma: Dit valt nu alweer een paar jaar als een steen in mijn vijver. Ik schrik me elke keer rot, raak wat van slag en vraag mij af waar die nominatie aan verdiend is. Maar het is ook een publieksprijs en een hardstikke leuke opsteker natuurlijk.

Het werk moet gewoon de volgende dag weer gemaakt worden. Het is uiterst relatief, maar ik ben onzeker genoeg om het nu fijn te vinden om in dat rijtje te staan.

De idee van een kunstbal, tegenhanger/bloedsbroeder van het boekenbal is wel erg leuk.

Wat is er verbonden aan deze prijs, alleen (eeuwige) roem?

Ad Arma: 10.000 Euro en ik geloof ook nog een reisje ... Ben aan een nieuwe grotere etspers toe.. die dingen zijn duur!

Is er iets dat u graag in het artikel kwijt wilt?

Ad Arma: Neem gerust een kijkje bij www.adarma-art.com

Als het je bevalt, graag een stem uitbrengen via.: www.kunstweek.nl/stemmen.asp. Ik kan nog wel een zetje gebruiken ...

(De vragen zijn gesteld door Paula van Wezel, freelance-journalist Tussen Maas en Waal)


Ad Arma
foto: Hans de Bruijn

Curriculum Vitae
Ad Arma, Rotterdam 1954

1974-1979 Academy of Visual Arts ‘Artibus’ in Utrecht

Coöperation projects
- Veldovenproject, ceramic workshop in Beugen, Ceramic Workcentre Heusden
- Ram-Arm project
- Group IX A.
- P. Compaan together with Peer van Eeden
- Member of the Joint Artists Holland/Japan
- Joint Artists - ‘Friends in Art’ 400 years commemoration Holland/Japan
- ‘Multi Cultural Movement’

Installations/ Performances
1988 ‘Cirkelgang’, Neerijnen
1988 Z.I.N.K. (Zeer Interessante Nieuwe Kunsten), Tiel
1994 Art work procession in the streets of Thiruvananthanpuram, India
1994 Installation ‘Life’, Varranasagara Gallery, Trivandrum, India
1994 Installation International Centre of Cultural Development ‘Floating Exhibition’, Trivandrum
1995 Installation, Museum of Oita, Japan
1996 Museum ‘Het Elisabeth Weeshuis’, Culemborg
1999 Installation ‘Light and Shadow’, Galerie Willy Schoots, Eindhoven
1999 Kiyosei-no-sato Art Laboratory in Amagi-shi, Japan
2000 Kiyosei no-sato Art Laboratory in Amagi-shi, Japan
2000 Chitraniketan Art Gallery ‘Shoe Project’, Trivandrum, India
2001 Hongkong Art Centre ‘Calydoscope in Mind’

Commissions
Techmation Electronics, Haaften
Waterpoort, gemeente Tiel
Politiebureau Venray
Gemeente Vuren
Univend Group, Dordrecht
Stadsgracht, gemeente Tiel
Parenco b.v., Renkum
Multi Vastgoed, Hoofddorp
Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, Hoevelaken
Gemeente Doorn with A.P. Compaan
C.N.V. with A.P. Compaan
Gemeente Alkmaar
The Royal Netherlands Embassy, New Delhi, India
Gemeente Dinxperlo
Administratiekantoor Satter, Haaften
Openbare bibliotheek, Haaften
Wooncentrum de Regenboog, Dronten
Brink Groep
Stichting Beeldend, Arnhem
Proper Stok, Delft
Proper Stok, Dordrecht
Proper Stok, Rotterdam
Proper Stok, Scheveningen
Stichting Kinderpostzegels Nederland
Blijdesteijn Mode voor Theater Agnietenhof, Tiel
Gemeente Neerijnen, Industrieterrein Slimwei, Waardenbrug
Kamer van Koophandel Rivierenland, Tiel
Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam
Architectenbureau Fren Overdijk, Ochten
Various Private Commissions
Politie / Rotterdam Rijnmond
Allianz Kunstcollectie

Publications
1981 Brabants Dagblad, by Paul Kokke
1982 Gorcumse Courant, by Piet Augustijn
1984 Catalogus Galerie De Sluis, Leidschendam
1984 Het Binnenhof ‘Arm, Worstelen met een Tijdsbeeld’, by Nol Wesseling
1986 Kunstbeeld November, by Leo Duppen
1986 Brabants Dagblad, by Tineke van der Zanden
1987 Catalogus Galerie De Sluis, Leidschendam
1988 Catalogus Z.I.N.K. (Zeer Interessante Nieuwe Kunsten), Kunstenaars Collectief
1988 ‘Noord’, literatuur en beeldende kunst
1990 Beelding, June
1990 Catalogus ‘Hommage aan Erasmus’, Galerie Aelbrecht, Rotterdam
1991 Poort naar een Wereld, Tijdschrift voor de Fantastische Vertelling
1991 Kunstwerk, speciale lezersaanbieding
1991 Kunstwerk, by Piet Augustijn
1992 Kunstwerk, by Annemarie Geleynse
1992 Catalogus tentoonstelling Galerie Willy Schoots, Eindhoven
1992 Kunstbeeld December, by Raymond Baan
1993 Catalogus ‘Der Traum vom Fliegen’, Galerie Moderne, Bad-Zwischenahn
1994 Kunstbeeld nr. 2, by Frans Duister
1994 Kunstwerk
1996 ‘Maas, een rivier’, poëzie en beeldende kunst, Reinart Edities
1997 Catalogus tentoonstelling Museum van der Togt, Amstelveen
1997 Catalogus tentoonstelling Galerie Willy Schoots, Eindhoven
1997 ‘Reunion '97’, Catalogus jubileumtentoonstelling De Keerder Kunstkamer, Cadier en Keer
1998 Catalogus ‘30 jaar Galerie Willy Schoots’, Eindhoven
1999 Catalogus tentoonstelling Galerie Willy Schoots, Eindhoven
2000 Poetry, the artist`s muse’, jubileumexpositie 20 jaar Galerie Elisabeth den Bieman de Haas, Amsterdam
2002 ‘De kunst en het echte leven in Tiel’ - de keuze van de burgemeester
2004 Catalogus jubileumtentoonstelling 25 jaar Galerie Vromans, Amsterdam
2004 Boek
And many catalogues of Art Fairs

Collections
Works in many public and private collections.
A selection:
· Museum Bommel van Dam, Venlo
· Museum Beelden aan Zee, Scheveningen
· Ministerie van Buitenlandse Zaken
· Rabo Nederland
· I.N.G. Bank
· Bouwgroep, Groningen
· Avero, Leeuwarden
· Asset Management, Hoofddorp
· Multivastgoed B.V.
· Rover Nederland B.V.
· Gemeentehuis Kasteel Neerijnen
· Gemeente Wassenaar
· Kasteel Hoog Keppel
· Rabobank, Oss
· Elsevier, Den Haag
· Shell Nederland, Rijswijk
· Kamer van Koophandel, Tiel
· Bouw- en Aannemersbedrijf J.C. van Kessel

Exhibitions
1979
Muziekcentrum Vredenburg Utrecht
Galerie De Linge Rumpt
1980
Galerie De Sluis Leidschendam
1981
Galerie De Bereklauw IJsselsteyn
Koninklijk Paleis Amsterdam
Kunstbeurs Utrecht
1982
Streekmuseum (Ram-Arm Project) Tiel
Cultureel Centrum De Schakel (Ram-Arm Project) Leidschendam
Galerie De Sluis Leidschendam
Kunstbeurs (Ram- Arm Project) Utrecht
Chicago Art Fair Chicago
Art 13 Brussel
Galerie Beeld en Aambeeld Enschede
1983
Galerie Ina BroeseAmsterdam
Streekmuseum Tiel
Galerie van Hulsen Leeuwarden
Galerie De Bereklauw IJsselsteyn
Galerie De Sluis Leidschendam
Galerie Gamma Amsterdam
Art 14 Brussel
1984
Streekmuseum, ‘De Groote Sociëteit’ Tiel
Galerie Valmay Paris
International Contemporary Art Fair London
Kunstmanifestatie, Nieuwe Kerk Amsterdam
Art 15 Basel
Art Cologne Cologne
1985
Galerie Dibbert Berlin
Galerie Carinthia Klagenfurt
Galerie Trans Form Paris
Galerie Beaux Arts Bath (UK)
Galerie Willy Schoots Eindhoven
Bouwfonds Nederlandse Gemeenten Hoevelaken
Art 16 Basel
1986
Galerie Bellint Paris
Galerie d’Arte Settanta Gallarate (It)
Galerie De Sluis Leidschendam
Galerie Kö 24 Hannover
Galerie ’86 Koopmansbeurs Amsterdam
Art 17 Basel
1987
Galerie Willy Schoots Eindhoven
Singer Museum (A.P. Compaan) Laren
Beeldentuin Museum ‘Het Elisabeth Weeshuis’ Culemborg
Zwolsche Algemeene Nieuwegein
Art 18 Basel
1988
Galerie Gamma Amsterdam
Galerie Willy Schoots Eindhoven
Galerie Carinthia Klagenfurt
Theater ’t Spant (A.P. Compaan) Bussum
Theater Agnietenhof Tiel
Z.I.N.K, Installation Tiel
Project Cirkelgang Neerijnen
Project A.P.Compaan Haaften/Bussum
Chicago Art Fair Chicago
Art 19 Basel
Galerie ’88 Beurs van Berlage Amsterdam
1989
Galerie 96 Project A.P.Compaan Haaften/Bussum
Chicago Art Fair Chicago
Pictura ‘89
1990
Galerie Van Hulsen Leeuwarden
Galerie Aelbrecht Rotterdam
Galerie Het Mondriaanhuis Winterswijk
Galerie Witt Dordrecht
Galerie Marijke Raaymakers Grubbenvorst
Nationale Galerie (A.P. Compaan) Bussum
Galerie Nieuwe Weg Doorn
KunstRAI Amsterdam
LINEART Gent
1991
Nationale Galerie Bussum
Galerie De Verbeelding Baarle Nassau
Sonsbeek International Art Center Arnhem
KunstRAI (A.P.Compaan) Amsterdam
LINEART Gent
PAN Amsterdam
The European Fine Art Fair Maastricht
1992
Galerie Willy Schoots Eindhoven
Galerie Marijke Raaymakers Grubbenvorst
Galerie De Lange Emmen
Galerie De Lange (A.P.Compaan) Emmen
Galerie 27 Wassenaar
Galerie Gamma Amsterdam
Galerie Witteveen Amsterdam
PAN Amsterdam
The Europian Art Fair Maastricht
Beurs van het Noorden Cultureel Centrum De Fontein Lelystad
Galerie de Artist Lith
1993
Galerie De Verbeelding Baarle Nassau
Shell Amsterdam
Galerie Contempo Rotterdam
PAN Amsterdam
KunstRAI Amsterdam
Galerie Moderne Bad-Zwischenahn
Galerie Akermare Akersloot
1994
Galerie Willy Schoots Eindhoven
KunstRAI Amsterdam
Seminar in Japan to postacademic students Fukuoka Oita Bank Oita (Japan)
Gallery Yayama Taguchi (Japan)
Joint Artists Japan/Holland Oita Akalenga Gallery Oita (Japan)
Biennale Amsterdam
Galerie Witt Dordrecht
Galerie Het Mondriaanhuis Winterswijk
PAN Amsterdam
Kasteel Middachten De Steeg
Galerie In de Kerkstraat Arnhem
1995
Novalis O Oisterwijk
Kunst Kamers Keizersgracht Amsterdam
Galerie Willy Schoots Eindhoven
Art Harumi, Royal Netherlands Embassy Tokyo
Galerie Nijehove Diepenheim
KunstRAI Amsterdam
Two months trip to India Trivandrum
India International Centre for Cultural Development Thiruvanan
Varranasagara, Art Gallery Thiruvanan
Kokura Sogo Art Gallery Kitagushu (Japan)
Lads Gallery Osaka (J.)
Oita City Compal Hall Gallery Oita (J.)
Yayama Gallery Sanko Village (J.)
Watakushi Art Gallery Oita (J.)
‘Via Historica’ Kunstwandelroute Lith
Galerie De Lange Emmen
Beeldenhof Asten
‘Een bevrijdend moment’ Eusebiuskerk Arnhem
1996
Reinart Gallery Oss
Galerie De Greef en De Greef Wassenaar
Museum ‘Het Elisabeth Weeshuis’ Culemborg
Joint Project ‘Five Joint Artists’ Oita (J.)
Oita Prefecture Museum Oita (J.)
Calendrier Gallery Oita (J.)
Varranasagara Art Gallery Shangumugham-Beach (India)
Gen-Gallery Saitama (J.)
Galerie De Genieloods Aalsmeer
Galerie Fuyou Club Oita (J.)
Art Multiple Düsseldorf
1997
Museum van de Togt Amstelveen
Reinart Galerie Oss
Lijst-In Den Haag
Art Multiple Düsseldorf
Gen Gallery Saitama (J.)
Taikido Gallery Japan
Galerie De Compagnie Dordrecht
Galerie Willy Schoots Eindhoven
‘Friends in Art’ - Joint Artists, Holland/Japan Streekmuseum ‘De Groote Sociëteit’ Tiel
‘Een Rivier’ in Streekmuseum De Groote Sociëteit’ Tiel
Beeldenroute De Keerder Kunstkamer Cadier en Keer
Distri Art Zoelen
Galerie De Groene Els Eindhoven
1998
Zwolsche Algemeene Nieuwegein
Kunstuitleen Kennemerland Haarlem
Art Fair Daikanyama (J.)
Gen Gallery Saitama Fringe Club Hong Kong
‘Beantwoorde Liefde’ Streekmuseum ‘De Groote Sociëteit’ Tiel
Kunstbeurs Tokyo (J.)
Klim Art Publishers Thornhill-Toronto
1999
Galerie Willy Schoots Eindhoven
S.B.K. Kennemerland Haarlem
KunstRAI Amsterdam
Galerie Nijehove Diepenheim
Galerie Bianca Landgraaf Laren
Kunstenaarsvereninging Werkplek Tiel
Kiyosei-no-sato Art Laboratory Seminar to postacademic students Amagi (J.)
Visual Art Centre Seminar
Hong Kong The Fringe Hong Kong Water Museum Amagi (J.)
Gallery Yamaki Osaka (J.)
De Galerie Den Haag
2000
Holland Art Fair Den Haag
Gallery Yamaki Osaka (J.)
Japan/Holland 400 years, Modern Art Workshop Amagi-shi (J.)
Chitraniketan Art Gallery Trivandrum (India)
Werkverblijf India New Delhi
Reinart Galerie Oss
Galerie Elisabeth Den Bieman de Haas Amsterdam
Galerie Wind Soest
2001
Museum of Hong Kong - workshop
Hong Kong International Art Centre Hong Kong
Ming’s Gallery Hong Kong
Presentation Macau Museum of Art - Workshop Macau
World Trade Centre Macau
Galerie Seiho Tokyo (J.)
Organon B.V. Oss
KunstRAI Amsterdam
Beeldenroute Zeedijk Knokke (België)
Galerie Thyade Rotterdam
De Galerie Den Haag
Galerie De Groene Els Eindhoven
2002
Werkverblijf Japan Fukuoka
Werkverblijf Zuid-Frankrijk Carcasonne
Galerie De Lange Emmen
Galerie Vromans Amsterdam
Galerie De Compagnie, ‘Friends in Art’ Dordrecht
Theater Agnietenhof Tiel
Art Gallery Gooilust s’Graveland
Galerie Dom ‘Arte Rucphen
2003
Werkverblijf Japan, Seminar Hasami
Werkverblijf Zuid-Frankrijk Cruéjouls
Galerie Thyade Rotterdam
Theater Agnietenhof Tiel
Museum ‘Het Elisabeth Weeshuis’ Culemborg
Art Dabekaussen Echt
KunstRAI Amsterdam
De Galerie Den Haag
Galerie Werkplek Tiel
2004
Werkverblijf India Trivandrum/New Delhi
Holland Art Fair Den Haag
Galerie Bianca Landgraaf Laren
Geselecteerd voor Olympic Sport & Art Contest-NOCNSF
Tour of Exhibitions Arnhem
Galerie Vromans Amsterdam
Galerie De Groene Els Eindhoven
Theater Agnietenhof Tiel
Galerie Werkplek Tiel
Beeldenroute Veldwerk 2004 Koog a/d Zaan
2005
Galerie Werkplek Tiel
Twee publicaties in Tableau - april en juni 2005
Galerie Seiho - Solo Tokyo
Een maand werkverblijf in Japan
Galerie Singel 60 Amsterdam
Expositie ‘Prent Nu’ Amsterdam
Opdracht voor Allianz Kunstcatalogus
2006
Holland Art Fair Den Haag
Kunstbeurs Gelre Arnhem
Opdracht voor Allianz Kunstcatalogus
Galerie Bianca Landgraaf Laren
Kunst- en Antiekbeurs s’ Hertogenbosch
Galerie De Compagnie Dordrecht
Manifestatie Bankgiroloterij ‘Hommage aan Rembrandt’ Rijksmuseum Amsterdam
Project bij Steenhouwerij van Luyn (Vervaardiging van een groot beeld in steen) Tiel
2007
Galerie Beeldkracht Scheemda
Werkreis Nepal en India
Werk gemaakt in zeefdrukkerij in New Delhi
Kunst- en Antiekbeurs s’ Hertogenbosch
Galerie In de Kerstraat - solo Arnhem
‘Azul Macauba’ - beelden in steen Tiel
‘Convergence 2007’ - Thrivananthapuram (VAM ART - Lalit Kala Akademi Gallery) India
Galerie Colline Verte Borgloon, België
Galerie T Middelburg
2008
Opdracht voor Accountantskantoor Maes, olieverf en grafiek Barendrecht
Beeldenmanifestatie in het Maaspark Mook
Beurs “Kunst op de Brink” Laren (NH)
Galerie Oost 99 Hoorn
Open Art Fair, Jaarbeurs Utrecht
Expositie en veiling (Stichting KAP), Oude Kerk Amsterdam
The Affordable Art Fair Amsterdam
Miljonairsfair, Amsterdam
Galerie Mignon, Wijk bij Duurstede
Seen Art Gallery, Soesterberg
Deelname expositie en kunstveiling in de Oude Kerk, Amsterdam
Galerie de Compagnie, Dordrecht
Galerie Beeldkracht
Beurs voor hedendaagse figuratie 'Realisme '08', Passenger Terminal Amsterda
Galerie Bianca Landgraaf, Laren
Miljonairsfair, Amsterdam

2009
Galerie d’ Overvloed, Oss
Galerie Studio Cerne (Gallery Luwigana), Ljubljana (SL)
Groepstentoonstelling in Theater De Agnietenhof, Tiel
Affordable Art Fair, Amsterda
Nagasaki Prefectural Art Museum, Japan
Galerie T, Middelburg
Internationale Glaskunstbeurs, Leerdam
Open Art Fair, Jaarbeurs Utrecht
Galerie Project 2.0, Den Haag
Galerie Bianca Landgraaf, Laren
Kunst en Antiekbeurs Den Bosch
Centrum Beeldende Kunst Tiel
Kunstcentrum Zaanstad, Zaandam.
Frans Vanhove Art Gallery, Leuven (België)
Galerie Gooilust, ‘s Graveland
Manifestatie Irak-Nederland, Rijksmuseum Voor Oudheden Leiden, i.s.w.m. The Embassy of Irak
Kunstcentrum Zaanstad, Zaandam - Expositie 'Glashelder"
CBK, Tiel - Solo
2010
Museum Kasteel Wijchen, Wijchen
Galerie Bianca Landgraaf, Laren
Galerie Zinc, Bergen
Galerie Peter Leen, Breukelen
Kunst en Antiek Beurs, 's Hertogenbosch
Galerie Art and More, Eindhoven
Galerie de Compagnie, Dordrecht
CIRO Artwalk, Horn (Roermond)
Galerie Scala, Culemborg
Galerie In De Kerkstraat, Arnhem (presentatie boek 'Book of Oblivion' met dichters!)
Glasbeurs, Leerdam

2011
Galerie T, Middelburg
CIRO Art Walk Beeldenroute, Horn (Roermond)
Van Bellen Art , Willemstad
Galerie 's Gravenwaard, Zoelen
Glasbeurs, Leerdam
Miya Art Gallery, Hellevoetsluis
Art Dabbekausen, Sittard
Kunst en Antiekbeurs, 's Hertogenbosch
Frans Vanhove Art Gallery, Leuven, Belgium
Gallerie Des Beaux Arts, Heeze
Art Lease Galerie, Utrecht, Oudegracht
Glasbeurs, Leerdam
2012
Art Lease, Ede
Art Dabekoussen, Sittard
'Resurgence 2012', International group Exhibition VAMART, New Yersey, USA
Kunst en Antiek Beurs, Rosmalen
Galerie de Compagnie, Dordrecht
Kunstbakens, Kunstroute door het Land van Maas en Waal
Galerie Beeldkracht, Scheemda.
Artzaanstad, Bruynzeelloods te Zaandam
Galerie 's Gravenwaard, Uiterdijk 4, Zoelen.
Kunst- en antiekbeurs, Autotron Rosmalen,
Galerie de Compagnie, Dordrecht
Art Lease Contemporary Art, Utrecht